Mikael Hiltunen Ajankohtaisia kirjoituksia politiikasta Porvoon mitalla, aktuellt om politiken med Borgåmått

Feminististä ulkopolitiikkaa

  • Lähde: regeringskansliet.se
    Lähde: regeringskansliet.se

Stefan Löfvenin hallitus sai sulan hattuunsa kun Ruotsi valittiin YK:n turvaneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2017-2018. Ruotsi päihitti äänestyksessä Hollannin ja Italian. Asian merkittävyyttä lisää se, että Ruotsista tulee samalla turvaneuvoston puheenjohtajamaa 01.01.2017 alkaen. Ruotsi on toiminut turvaneuvoston jäsenenä kolmesti aikaisemmin: vuosina 1957–1958, 1975–1976 ja 1997–1998.

 

Paikka turvaneuvostossa oli ansaittu, sillä Ruotsi on yksi merkittävimmistä YK:n rahoittajista. Toisin kuin Suomi, Ruotsi panostaa kehitysapuun ja kansainväliseen kriisinhallintaan. Nämä asiat painoivat vaakakupissa, kun 134 kaikkiaan 193 läsnä olevasta jäsenmaasta antoi äänensä läntiselle naapurimaallemme.

 

Löfvenin hallitus on julistautunut maailman ensimmäiseksi feministiseksi hallitukseksi ja se kertoo harjoittavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Naisten ja miesten tasa-arvo nähdään perustavanlaatuisena tavoitteena Ruotsin ulkopolitiikassa. Tasa-arvon merkitys nähdään myös laajemmin edellytyksenä rauhan, turvallisuuden ja kestävän kehityksen toteutumiselle.

 

Ruotsi haluaa vahvistaa naisten ja tyttöjen asemaa humanitäärisissä konfliktitilanteissa sekä torjua sukupuolittunutta ja seksuaalista väkivaltaa. Ruotsi korostaa naisten mahdollisuuksia olla toimijoita rauhanprosesseissa, rauhan edistämisessä ja työssä kestävän kehityksen puolesta. Naisten taloudelliseen riippumattomuuteen, lisääntymisterveyteen ja seksuaalisiin oikeuksiin kiinnitetään myös huomiota.

 

Iloitsen siitä, että turvaneuvostoa johtaa ensi vuonna naapurimaamme Ruotsi. On mielenkiintoista nähdä miten maan edistyksellinen ulkopolitiikka näkyy YK:n työssä.

 

Mikael Hiltunen

Porvoo

Kirjoitus julkaistiin Uusimaassa 09.07.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Siinä että on "feministinen" hallitus, ei ole mitään ylpeydenaihetta.

https://www.youtube.com/channel/UC8kf0zcrJkz7muZg2...

Toimituksen poiminnat