Mikael Hiltunen Ajankohtaisia kirjoituksia politiikasta Porvoon mitalla, aktuellt om politiken med Borgåmått

Se till den som liten är

  • Foto från SDP:s bildbank
    Foto från SDP:s bildbank

Vid varje beslut om användningen av samhällets gemensamma resurser mäts beslutsfattarnas moraliska ryggrad. Vad prioriterar man? Vilka grupper skyddar man? Hur skapar man en balans mellan utgifter och intäkter? Politik är att vilja.

Våra barns utbildning och välfärd är det viktigaste samhället kan erbjuda. Barnen ska ha jämlika möjligheter att utbilda sig och nå sin fulla potential oberoende av bakgrundsfaktorer. Vi har världens bästa pedagoger, som ska ges behövliga resurser att se varje elev och väcka hungern hos dem att lära sig mera. Finland har varit känt för sitt utbildningssystem, som levererat goda resultat och en hög utbildningsnivå. Jag har svårt att se hur Finland ska resa sig utan satsningar på utbildning och kunskap.

Regeringen prioriterar fel då den skär i utbildningen.  Regeringen gör bl.a. undervisningsgrupperna större, höjer dagvårdsavgifterna med över 20 procent och driver högskolorna till massuppsägningar. Konsekvenserna av denna politik är förödande. Färre vuxna finns där för barnen i daghemmet och i skolan, då de behöver en famn eller hjälp med något de inte förstår. Alla familjer har inte råd med sina barns hobbyverksamhet när dagvårdsavgifterna slukar en ansenlig del av inkomsterna. Befolkningens kunskapsnivå sjunker, vilket skapar sämre framtidsutsikter för nationen i stort.

Det finns sätt att anpassa ekonomin utan att äventyra barnens framtid på detta förödande sätt. Framför allt borde man se vad man kan göra på inkomstsidan. Vår kapitalbeskattning är på en lägre nivå än i EU i genomsnitt - den kan höjas. Vidare kan momssatserna harmoniseras och bostadslånets ränteavdrag slopas. Den som föreslår skattehöjningar blir sällan lovordad, men om man kan rädda utbildningen, ska dessa justeringar i beskattningen göras. Barnen ska inte behöva drabbas av att ekonomin balanseras.


Mikael Hiltunen
Borgå

 

Texten publicerades i tidningen Östnyland 27.04.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat